Powered By Blogger

12.6.25

Μην αφήσουμε να χαθεί στη Γάζα η ανθρωπιά

Tο τέλος του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου, το 1949, δημιούργησε τη Λωρίδα της Γάζας, μια περιοχή-μήλον της Εριδος που έκτοτε αιματοκυλίστηκε πολλές φορές. Ο συνεχιζόμενος μέχρι σήμερα πόλεμος, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, έχει αναδειχθεί ως η πλέον καταστροφική σύρραξη. Η λίστα των θυμάτων καθημερινά μεγαλώνει με την πλειονότητα να είναι μικρά παιδιά και βρέφη που δεν πρόλαβαν να ζήσουν, παρά γεννήθηκαν και πέθαναν μέσα στη φλόγα των εχθροπραξιών και των μαχών.

Η κατάσταση, όσο τα εικοσιτετράωρα περνούν, χειροτερεύει. Χιλιάδες παιδιά είναι στο χείλος του θανάτου από την πείνα, ενώ γίνονται γνωστά περιστατικά που αδυνατεί να συλλάβει ανθρώπινος νους, όπως αυτό που κατήγγειλαν Παλαιστίνιοι, ότι δέχθηκαν πυρά καθώς περίμεναν τη διανομή τροφίμων σε κέντρο που διαχειρίζεται το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ Ανθρωπιστικό Ιδρυμα της Γάζας (GHF) στη Ράφα, με αποτέλεσμα να χαθούν 21 (31 κατά τη Χαμάς) άνθρωποι.

Το γεγονός πως ένας λαός, όπως αυτός του Ισραήλ, που βίωσε στο πετσί του τη βιαιότητα και τη θηριωδία, πυροβολεί τώρα αμάχους την ώρα που περιμένουν να πάρουν συσσίτιο για να επιβιώσουν ή βομβαρδίζει ανελέητα νοσοκομεία και πλατείες πραγματικά δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπινος νους.

Σε καμία περίπτωση η βία δεν είναι δικαιολογημένη, ούτε η βία της Χαμάς ούτε του Νετανιάχου, ειδικά όταν εκείνοι που τελικά χάνουν τη ζωή τους είναι αθώοι πολίτες, άμαχοι και παιδιά. Με τις εικόνες της θηριωδίας να γίνονται ώρα με την ώρα σκληρότερες, ερχόμαστε όλοι, ως άνθρωποι, ως πολίτες, ως πολιτικοί, ως έχοντες ή ασκούντες εξουσία, αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας, με την Ιστορία και με το δίκαιο.

Γι’ αυτό είναι ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, να συνεργαστούν και να πιέσουν για να μπει τέλος σε αυτή την αγριότητα. Στη χώρα μας ένα πρώτο βήμα έγινε με την κοινή δήλωση ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύσης, Νέας Αριστεράς με αίτημα να διακοπεί η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Δεν είναι, όμως, αρκετό!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει απροθυμία να ασκήσει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, αρνούμενη όχι μόνο να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης, όπως ομόφωνα έχει αποφασιστεί από την ελληνική Βουλή από το 2015, αλλά και να πιέσει για κυρώσεις στο Ισραήλ μέχρι να βάλει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα.

Γι’ αυτό πρέπει πολίτες και αντιπολίτευση να ασκήσουν εντονότερη πίεση στην κυβέρνηση, μέχρι η χώρα να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για α) να συνεργαστεί με Κύπρο και Αίγυπτο ώστε να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μια ανθρωπιστική πορεία βοήθειας στη Γάζα, β) να χρησιμοποιήσει όποιο διπλωματικό μέσο μπορεί στους οργανισμούς όπου ανήκει, πιέζοντας για το τέλος του πολέμου και την επίλυση του Παλαιστινιακού με τη δημιουργία δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, γ) να πρωτοστατήσει στις συζητήσεις διοργανώνοντας πολυμερή διάσκεψη Ε.Ε.-κρατών Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, με στόχο την επιτήρηση της εκεχειρίας και τον συντονισμό σε ζητήματα ασφαλείας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η ολική καταστροφή της Γάζας φαίνεται να είναι αυτοσκοπός για τον Νετανιάχου, που συνειδητά μετατρέπει τη Λωρίδα της Γάζας σε νέο Αουσβιτς, αποκαλώντας τους Παλαιστίνιους «Αμαληκίτες» και προσδίδοντάς τους την ιδιότητα των εχθρών του Ισραήλ. Ετσι, σε ένα ιδιότυπο και εμμονικό κυνήγι όχι μαγισσών αλλά ανθρώπων, έχει κάνει σκοπό ζωής να αφανίσει και τον τελευταίο Παλαιστίνιο.

Απέναντι σε αυτόν τον «αγώνα» του είναι υποχρέωση και χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε θύματα και εν δυνάμει θύματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μαζί με τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους να αφανιστούν η ειρήνη, το δίκαιο, η ανθρωπιά. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές που πρέπει να ζήσουν σε έναν κόσμο καλύτερο από τον σημερινό. Εναν κόσμο σεβασμού, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, συμπερίληψης, συνύπαρξης, ειρήνης.

*Πολιτική επιστήμονας, πρ. βουλεύτριας Β΄ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Μην αφήσουμε να χαθεί στη Γάζα η ανθρωπιά | ΕΦΣΥΝ

5 σχόλια:

  1. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει απροθυμία να ασκήσει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, αρνούμενη όχι μόνο να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης, όπως ομόφωνα έχει αποφασιστεί από την ελληνική Βουλή από το 2015, αλλά και να πιέσει για κυρώσεις στο Ισραήλ μέχρι να βάλει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι’ αυτό πρέπει πολίτες και αντιπολίτευση να ασκήσουν εντονότερη πίεση στην κυβέρνηση, μέχρι η χώρα να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για α) να συνεργαστεί με Κύπρο και Αίγυπτο ώστε να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μια ανθρωπιστική πορεία βοήθειας στη Γάζα, β) να χρησιμοποιήσει όποιο διπλωματικό μέσο μπορεί στους οργανισμούς όπου ανήκει, πιέζοντας για το τέλος του πολέμου και την επίλυση του Παλαιστινιακού με τη δημιουργία δύο κρατών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, γ) να πρωτοστατήσει στις συζητήσεις διοργανώνοντας πολυμερή διάσκεψη Ε.Ε.-κρατών Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, με στόχο την επιτήρηση της εκεχειρίας και τον συντονισμό σε ζητήματα ασφαλείας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ολική καταστροφή της Γάζας φαίνεται να είναι αυτοσκοπός για τον Νετανιάχου, που συνειδητά μετατρέπει τη Λωρίδα της Γάζας σε νέο Αουσβιτς, αποκαλώντας τους Παλαιστίνιους «Αμαληκίτες» και προσδίδοντάς τους την ιδιότητα των εχθρών του Ισραήλ. Ετσι, σε ένα ιδιότυπο και εμμονικό κυνήγι όχι μαγισσών αλλά ανθρώπων, έχει κάνει σκοπό ζωής να αφανίσει και τον τελευταίο Παλαιστίνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απέναντι σε αυτόν τον «αγώνα» του είναι υποχρέωση και χρέος όλων μας να υπερασπιστούμε θύματα και εν δυνάμει θύματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μαζί με τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχασαν τη ζωή τους να αφανιστούν η ειρήνη, το δίκαιο, η ανθρωπιά. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές που πρέπει να ζήσουν σε έναν κόσμο καλύτερο από τον σημερινό. Εναν κόσμο σεβασμού, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, συμπερίληψης, συνύπαρξης, ειρήνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε καμία περίπτωση η βία δεν είναι δικαιολογημένη, ούτε η βία της Χαμάς ούτε του Νετανιάχου, ειδικά όταν εκείνοι που τελικά χάνουν τη ζωή τους είναι αθώοι πολίτες, άμαχοι και παιδιά. Με τις εικόνες της θηριωδίας να γίνονται ώρα με την ώρα σκληρότερες, ερχόμαστε όλοι, ως άνθρωποι, ως πολίτες, ως πολιτικοί, ως έχοντες ή ασκούντες εξουσία, αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας, με την Ιστορία και με το δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

OSZAR »